1 Samuel 16

1. Domnul a zis lui Samuel: "Când vei înceta să plângi pe Saul, pentru că l-am lepădat, ca să nu mai domnească peste Israel? Umple-ți cornul cu untdelemn, și du-te; te voi trimite la Isai, Betleemitul, căci pe unul din fiii lui Mi l-am ales ca împărat."
2. Samuel a zis: "Cum să mă duc? Saul are să afle, și mă va ucide." Și Domnul a zis: "Să iei cu tine un vițel, și să zici: "Vin să aduc o jertfă Domnului."
3. Să poftești pe Isai la jertfă; Eu îți voi arăta ce trebuie să faci, și Îmi vei unge pe acela pe care-ți voi spune să-l ungi."
4. Samuel a făcut ce zisese Domnul, și s-a dus la Betleem. Bătrânii cetății au alergat înspăimântați înaintea lui și au zis: "Ce vestește venirea ta: ceva bun?"
5. El a răspuns: "Da; vin să aduc o jertfă Domnului. Sfințiți-vă, și veniți cu mine la jertfă." A sfințit și pe Isai cu fiii lui, și i-a poftit la jertfă.
6. Când au intrat ei, Samuel, văzând pe Eliab, și-a zis: "Negreșit, unsul Domnului este aici înaintea Lui."
7. Și Domnul a zis lui Samuel: "Nu te uita la înfățișarea și înălțimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbește ochii, dar Domnul se uită la inimă."
8. Isai a chemat pe Abinadab, și l-a trecut pe dinaintea lui Samuel; și Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul."
9. Isai a trecut pe Șama; și Samuel a zis: "Nici pe acesta nu l-a ales Domnul."
10. Și așa a trecut Isai pe cei șapte fii ai lui pe dinaintea lui Samuel; și Samuel a zis lui Isai: "Domnul n-a ales pe nici unul din ei."
11. Apoi Samuel a zis lui Isai: "Aceștia sunt toți fiii tăi?". Și el a răspuns: "A mai rămas cel mai tânăr, dar paște oile." Atunci Samuel a zis lui Isai: "Trimite să-l aducă, fiindcă nu vom ședea la masă până nu va veni aici."
12. Isai a trimis să-l aducă. Și el era cu păr bălai, cu ochi frumoși și față frumoasă. Domnul a zis lui Samuel: "Scoală-te, și unge-l, căci el este!"
13. Samuel a luat cornul cu untdelemn, și l-a uns în mijlocul fraților lui. Duhul Domnului a venit peste David, începând din ziua aceea și în cele următoare. Samuel s-a sculat, și s-a dus la Rama.
14. Duhul Domnului S-a depărtat de la Saul; și a fost muncit de un duh rău care venea de la Domnul.
15. Slujitorii lui Saul i-au zis: "Iată că un duh rău de la Dumnezeu te muncește.
16. Poruncească numai domnul nostru! Robii tăi sunt înaintea ta. Ei vor căuta un om care să știe să cânte cu harfa; și, când duhul rău trimis de Dumnezeu, va fi peste tine, el va cânta cu mâna, și vei fi ușurat."
17. Saul a răspuns slujitorilor săi: "Găsiți-mi dar un om care să cânte bine, și aduceți-l la mine."
18. Unul din slujitori a luat cuvântul, și a zis: "Iată, am văzut pe un fiu al lui Isai, Betleemitul, care știe să cânte; el este și un om tare și voinic, un războinic, vorbește bine, este frumos la chip, și Domnul este cu el."
19. Saul a trimis niște oameni la Isai, să-i spună: "Trimite-mi pe fiul tău David, care este cu oile."
20. Isai a luat un măgar, l-a încărcat cu pâine, cu un burduf cu vin și cu un ied, și a trimis lui Saul aceste lucruri, prin fiul său David.
21. David a ajuns la Saul, și s-a înfățișat înaintea lui; i-a plăcut mult lui Saul, și a fost pus să-i poarte armele.
22. Saul a trimis vorbă lui Isai, zicând: "Te rog să lași pe David în slujba mea, căci a căpătat trecere înaintea mea."
23. Și când duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa și cânta cu mâna lui; Saul răsufla atunci mai ușor, se simțea ușurat, și duhul cel rău pleca de la el.


Selectați alt capitol de mai jossus