Introducere

Navigare rapidă:


 • Cum să vezi textul mai mare? Simplu! Dacă folosești Internet Explorer, trebuie doar să mergi la bara de meniu din stânga sus, unde este scris [View] și să apeși pe acel buton, apoi mergi la [Text Size] și îți alegi dimensiunea dorită (smallest - cel mai mic, largest - cel mai mare)... apasă aici


 • Cum să cauți o anumită carte sau un anumit capitol? Poți să alegi care domenii dorești tu (adică Vechiul sau Noul Testament) din bara de sus, sau poți să îți alegi cartea din meniul din stânga... apasă aici


 • Ce se poate face cu această versiune a Bibliei? Această versiune a Biblie are posibilitatea de a duce pe cititor la capitolul dorit. Pe viitor se va dezvolta posibilitatea de căutare de cuvinte, versete și altele... apasă aici


 • Citește Biblia într-un an! Această versiunea a Bibliei conține, dacă ați văzut în partea dreaptă sus, un link la un plan de citire al Bibliei într-un an întreg. Este simplu, apasă pe acel link și află mai multe acolo... apasă aici


 • Despre autorul acestei versiuni a Bibliei. Versiunea de față este preluată din originalul tradus de Dumitru Cornilescu... apasă aici


 • Nu vrei sa folosești frame-uri pentru citirea în această versiunea a Bibliei? Simplu! Poți să faci aceasta, DAR nu mai vei avea posibilitatea de a selecta un anumit capitol dintr-o carte, dar vei putea să ajungi la un anumit capitol folosint pagina de căutare. apasă aici
 • Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire (2 Tim. 3:16)

  Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu
  și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte,
  să dea înțelepciune în neprihănire (2 Tim. 3:16)

  Această versiune a Bibliei în limba română a fost creată cu scopul de a fi disponibilă tuturor acelora care nu au o versiune electronică disponibilă pe computerul de unde accesează internetul - fiind în același timp o versiune "online", care nu necesită nici o instalare, nici o setare făcută pe vreun computer.

  Selectați din lista de mai jos un capitol din secțiunea dorită - Vechiul sau Noul Testament  1. Poate că ați și observat, este vorba de mărimea textului. Ce puteți face ca să vedeți textul mai mare? Simplu! Dacă folosiți Internet Explorer (orice versiune), mergeți la bara de meniu din partea de sus, stânga și apăsați pe [View], apoi coborâți săgeata de la mouse mai jos și veți ajunge la meniul [Text Size]. De acolo puteți selecta mărimea fontului cu care doriți să citiți aceste pagini. Mai jos aveți o imagine ajutătoare.

  Mărirea textului din aceste pagini


  2. Cum să cauți o anumită carte sau un anumit capitol? Și aceasta este tot simplu! În partea stângă aveți meniul complet cu cărțile Bibliei, atât Vechiul cât și Noul Testament. De asemenea, în partea de sus a paginii, aveți 2 link-uri care vă vor duce pe paginile cu secțiunile menționate, anume Vechiul sau Noul Testament.

  Dacă alegeți să citiți din Biblie folosind meniul din stânga, aveți posibilitatea să lăsați deschis acel meniu și să mergeți la ce capitol doriți din cartea respectivă. Chiar dacă apăsați pe oricare carte, acest meniu rămâne activ până ce apăsați pe altă carte. Dacă apăsați pe [Geneza], veți avea o imagine ca cea de mai jos. Apăsând pe oricare dintre numere veți ajunge la capitolul respectiv din acea carte. Dacă apăsați din nou pe [Geneza], meniul se va închide. La fel este și cu celelalte cărți ale Bibliei. Excepție fac acele cărți din Biblie care au doar un singur capitol.

  Selectarea capitolului dintr-o carte prin meniul din stânga...

  Să spunem că ați ales cartea [Geneza]. Apăsați pe link-ul unde găsiți scris Geneza și apoi vi se va deschide în aceiași fereastră cartea Geneza cu cele 50 de capitole, iar dumneavoastră veți putea alege oricare capitol doriți să îl citiți. Capitolele pe care le alegeți sunt oarecum apropiate unul de celălalt, doar în cadrul browser-ului Internet Explorer veți putea să vedeți listarea capitolelor dintr-o carte în mod aranjat în pagină; alte browsere vor pune lista cu capitolele într-o singură linie... astfel creând o dificultate de găsire a unui anumit capitol. Oricum, vă recomand cel mai bine să folosiți bara din stânga, având un meniu ca cel afișat în poza de mai sus.

  La sfârșitul fiecărui capitol aveți posibilitatea să mergeți în mai multe direcții: Înainte (Capitolul următor), Înapoi (Capitolul anterior), Înapoi la Cuprins, Vechiul Testament, sau Noul Testament. Apăsând pe aceste link-uri, veți ajunge exact acolo unde indică ele. Link-ul Înapoi la Cuprins vă va duce înapoi la cuprinsul cărții unde ați deschis capitolul respectiv, iar cel cu Vechiul Testament sau Noul Testament vă va duce pe pagina unde vă veți putea alege cartea din secțiunea dorită din cadrul Bibliei.


  3. Această versiune a Bibliei este compatibilă cu posibilitățile de folosire în alte programe (adică Copy/Paste într-un document unde veți dori să folosiți un anumit citat din Biblie.

  Am primit recent un email în care cineva îmi spunea că această versiune de Biblie (în format html) se vede și se poate accesa foarte bine și de pe telefonul mobil. Nu pot să spun ce fel de model a folosit persoana respectivă - adevărul e că, acea persoană a spus că a accesat Biblia prin GPRS... hm... ma mir sa existe și așa ceva. Din cunoștințele mele, GPRS este prescurtat de la General Packet Radio Service, care se folosește în cea mai mare parte pentru localizarea geografică... nu știam că s-ar folosi și pentru... "localizare biblică"

  NOTĂ: Această versiune a Biblie nu oferă locul de unde s-a făcut copierea - adică să specifice de unde si ce verset ați copiat într-o altă aplicație). Am văzut aceasta la o versiune mai veche a Biblie și NU MI-A PLĂCUT. De atunci a apărut prima dată ideea formării unei astfel de versiuni. Personal am testat această nouă versiune (să îi spunem versiunea 1.0, versiunea anterioară acesteia a trebuit să fie modificată total deoarece avea incompatibilități și câteva greșeli... pe viitor sper să aduc și alte îmbunătățiri și la această versiune) pe 2 browsere web - IE 7 și Firefox 2. Cred că este compabitibilă și pentru alte browsere (Safari, Konqueror, Avant, AOL Explorer, Opera, SeaMonkey, Netscape Browser, etc.)


  4. Planul de citire al Bibliei într-un an este destul de ușor de folosit și de întrebuințat. Mergeți pe link-ul din partea de sus și apoi vi se va deschide mai jos o lista pe luni și zile cu distribuirea citirii Bibliei într-un an întreg.

  Ca să puteți beneficia cel mai bine de acest modul, în partea de jos a foii care se va deschide va apare numele celorlalte luni, iar în partea stângă sus veți avea o dată după care să vă ghidați în cadrul planului de citire al Bibliei. Dacă data de pe computerul dumneavoastră nu este cea reală, veți avea afișat în acel colț data de pe computerul de unde ați accesat această pagină. Data nu este fixată după o anumită zonă geografică, așa că oricine și oriunde poate accesa acest modul și să-l folosească. În caz că sunteți în grabă, puteți copia acest plan într-un document pe care să-l puteți folosi ulterior. Imaginea de mai jos indică "marcajele" pe care trebuie să apăsați ca să mergeți la o altă lună pentru planul de citire al Bibliei.


  5. Despre autorul acestei versiuni a Bibliei puteți afla că este binecunoscutul Dumitru Cornilescu. Iată mai jos o scurtă biografie a vieții lui.

  Dumitru Cornilescu (1891-1975)

  S-a născut în comuna Slasoma, jud. Mehedinți, în data de 4 aprilie 1891. Tatăl său era învățător, iar mama casnică. Amândoi părinții proveneau din familii de credincioși ortodocși. Amândoi bunicii lui Dumitru Cornilescu fuseseră preoți: Andrei Vasilescu - bunicul din partea mamei - a fost preot în comuna învecinată Dobra, iar Constantin Cornelie - bunicul din partea tatălui a fost preot în comuna Slasoma.

  A urmat școala primară în comuna sa natala, sub îngrijirea tatălui sau. După terminarea școlii primare, pleacă la București pentru a urma cursurile Seminarului Teologic Ortodox. Dragostea lui pentru Mântuitorul Isus Hristos, iubire pe care o deprinsese din frageda pruncie prin educația spirituală primită de la părinții săi, precum și dorința de cunoaștere a Scripturilor, au constituit firul călăuzitor al vieții sale. Citea cu aviditate cărțile din biblioteca Seminarului cu dorința fierbinte de a afla mai multe despre relația spirituală intimă cu Mântuitorul. Era sincer preocupat de formarea sa spirituală ca viitor preot, căci își dorea să poată fi un adevărat pastor de suflete, capabil nu numai să arate calea către Hristos prin cuvântul sau, ci și prin exemplul său personal.

  După terminarea Seminarului, urmează cursurile Institutului Teologic Ortodox din București. În aceiași perioadă, între 1912-1916 frecventează Biserica "Cuibul cu barză" unde era preot Tudor Popescu, și unde a slujit ca diacon. De la Tudor Popescu a deprins nu numai arta de a predica, dar mai ales faptul că viața în Hristos este o viață înnoită, plină de puterea Duhului Sfânt, o viață de adâncă devoțiune față de Tatăl ceresc. Cunoscător al câtorva limbi de circulație mondiala, Cornilescu traducea mult. A contribuit la înființarea cercului "Ia și citește", condus de un comitet de preoți, care avea drept scop susținerea credinței creștine strămoșești și moralizarea poporului prin intermediul tipăriturilor și al cuvântărilor religioase.

  Impresionat în mod deosebit de greutatea limbajului folosit de traducerile Bibliei existente în acea vreme, când era folosită limba romană arhaică și caracterele slavone, Cornilescu a exclamat: "Dacă viața creștină a poporului izvorăște din cunoașterea Bibliei, iar eu nu pot înțelege ce este scris acolo, cum va înțelege oare poporul?". Acest gând l-a urmărit cu putere până ce, în final, l-a determinat să înceapă traducerea Bibliei în limba română modernă, respectiv limba care se vorbea în primul sfert de veac al secolului 20.

  Imediat după trecerea cu brio a examenului de licență, în iulie 1916, a început traducerea Bibliei. În același an a fost hirotonisit în catedrala de la Huși, ca preot-călugăr, întrucât nu avea să se dedice preoției pastorale, ci literelor. S-a căsătorit în același an cu Ana Cornilescu.

  Susținut de prințesa Rallu Calimachi, care i-a oferit găzduire în castelul său de la Stincești, jud. Botoșani, înconjurat de originalele Scripturii în limbile greacă și ebraică și de aproape toate traducerile vremii în limbile germană, engleză și franceză, Cornilescu s-a apucat serios de munca de traducere a Bibliei. Munca a durat mai bine de patru ani.

  În 1920 publica la Bucuresti "Cartea Psalmilor sau Psaltirea Împăratului David", în Editura Societatea Evanghelică Română, Tipografia Gutenberg.

  În 1921 apare Noul Testament, urmându-i, câteva luni mai târziu, BIBLIA.

  În urma unor puternice divergențe doctrinare cu cercurile teologice ale vremii, Cornilescu este sfătuit de însuși Patriarhul Miron Cristea să plece pentru o vreme din România.

  Chiar dacă a trăit departe de țară, în Elveția, a rămas veșnic un căutător al adevărului și un devotat slujitor al Domnului Hristos, purtând mereu în suflet dorul de neam și de țară.

  A trecut la Domnul în anul 1975.

  Am considerat a fi o datorie de conștiință și de onoare includerea acestei foarte sumare biografii a celui care, prin harul lui Dumnezeu, a făcut poporului român acest mare dar spiritual: Biblia tradusă în limba română a începutului de secol 20. Fie ca exemplul său să ne rămână mereu viu în amintire și să ne fie imbold către o mai adânca credincioșie față de Dumnezeu!


  Sper ca prin intermediul acestei versiuni a Bibliei să aveți o dorință mai mare de a o cerceta și de a o studia. Apostolul Pavel îi scria lui Timotei odinioară, "Toată Scriptura este insuflată de Dumnezeu și de folos ca să învețe, să mustre, să îndrepte, să dea înțelepciune în neprihănire". Personal, doresc ca prin intermediul acestei versiuni să descoperiți cât mai multe lucruri minunate despre Dumnezeu și să aveți o relație personală cu El. Laurențiu Nica (NLN)

  sus