Exod 26

1. Cortul să-l faci din zece covoare de in subțire răsucit, și din materii vopsite în albastru, purpuriu și cărămiziu; pe el să faci heruvimi lucrați cu măiestrie.
2. Lungimea unui covor să fie de două zeci și opt de coți, iar lățimea unui covor să fie de patru coți; toate covoarele să aibă aceeași măsură.
3. Cinci din aceste covoare să fie prinse împreună, iar celelalte cinci covoare să fie de asemenea prinse împreună.
4. La marginea covorului cu care se sfârșește cea dintâi împreunare de covoare, să faci niște chiotori albastre; tot așa să faci și la marginea covorului cu care se sfârșește a doua împreunare de covoare.
5. La cel dintâi covor să faci cincizeci de chiotori, iar la marginea covorului cu care se sfârșește a doua împreunare de covoare să faci tot cincizeci de chiotori. Chiotorile acestea să se potrivească unele cu altele și să vină față în față.
6. Apoi să faci cincizeci de copci de aur, și cu copcile acestea să prinzi covoarele unul de altul, așa încât cortul să alcătuiască un întreg.
7. Să mai faci niște covoare de păr de capră, ca să slujească de acoperiș peste cort; să faci unsprezece covoare de acestea.
8. Lungimea fiecărui covor să fie de treizeci de coți, și lățimea fiecărui covor să fie de patru coți; toate cele unsprezece covoare să aibă aceeași măsură.
9. Pe cinci din aceste covoare să le legi împreună deosebit, și pe celelalte șase deosebit, iar pe al șaselea covor să-l îndoiești în fața cortului.
10. Să pui apoi cincizeci de chiotori la marginea covorului cu care se sfârșește cea dintâi împreunare de covoare, și cincizeci de chiotori la marginea covorului cu care se sfârșește a doua împreunare de covoare.
11. Să faci cincizeci de copci de aramă, și să pui copcile în chiotori. Să împreuni astfel acoperișul cortului, așa încât să alcătuiască un întreg.
12. Fiindcă va mai trece ceva din covoarele acoperișului cortului, jumătate din ce trece dintr-un covor, să acopere partea dinapoi a cortului;
13. iar ce mai trece din lungimea celorlalte covoare ale acoperișului cortului, să cadă câte un cot deoparte, și un cot de cealaltă parte, peste cele două laturi ale cortului, așa încât să le acopere.
14. Să mai faci apoi pentru acoperișul cortului o învelitoare de piei de berbeci vopsite în roșu, și peste ea o învelitoare de piei de vițel de mare.
15. Apoi să faci niște scânduri pentru cort; scândurile acestea să fie de lemn de salcâm, puse în picioare.
16. Lungimea fiecărei scânduri să fie de zece coți, și lățimea fiecărei scânduri să fie de un cot și jumătate.
17. Fiecare scândură să aibă două urechi unite una cu alta; așa să faci la toate scândurile cortului.
18. Să faci douăzeci de scânduri pentru cort, înspre latura de miazăzi.
19. Sub cele douăzeci de scânduri, să pui patruzeci de picioare de argint, câte două picioare sub fiecare scândură pentru cele două urechi ale ei.
20. Pentru a doua latură a cortului, latura de miază noapte, de asemenea să faci douăzeci de scânduri,
21. împreună cu cele patruzeci de picioare de argint ale lor: câte două picioare sub fiecare scândură.
22. Pentru fundul cortului, înspre latura de apus, să faci șase scânduri.
23. Să mai faci două scânduri pentru unghiurile din fundul cortului;
24. să fie câte două la un loc, începând de jos, și bine legate la vârf cu un cerc; amândouă aceste scânduri, care sunt puse în cele două unghiuri, să fie la fel.
25. Vor fi astfel opt scânduri, cu picioarele lor de argint, adică șaisprezece picioare, câte două picioare sub fiecare scândură.
26. Să faci apoi cinci drugi de lemn de salcâm pentru scândurile uneia din părțile cortului,
27. cinci drugi pentru scândurile din a doua parte a cortului, și cinci drugi pentru scândurile din partea din fundul cortului dinspre apus.
28. Drugul de la mijloc să ajungă de la un capăt la celălalt al scândurilor.
29. Să poleiești scândurile cu aur, și verigile în care vor intra drugii, să le faci de aur, iar drugii să-i poleiești tot cu aur.
30. Cortul să-l faci după chipul care ți s-a arătat pe munte.
31. Să faci apoi o perdea albastră, purpurie și cărămizie, și de in subțire răsucit; să fie lucrată cu măiestrie, și să aibă pe ea heruvimi.
32. S-o prinzi de patru stâlpi de salcâm, poleiți cu aur; stâlpii aceștia să aibă niște cârlige de aur, și să stea pe patru picioare de argint.
33. Să atârni perdeaua de copci, și în dosul perdelei să vâri chivotul mărturiei: perdeaua să facă despărțirea între Locul sfânt și Locul prea sfânt.
34. Să pui capacul ispășirii pe chivotul mărturiei, în Locul prea sfânt.
35. Masa s-o pui dincoace de perdea, și sfeșnicul în fața mesei, în partea dinspre miazăzi a cortului; iar masa s-o pui înspre partea de miază noapte.
36. La intrarea cortului să mai faci o perdea albastră, purpurie și cărămizie, și de in subțire răsucit; aceasta să fie o lucrare de cusătură la gherghef.
37. Pentru perdeaua aceasta să faci cinci stâlpi de salcâm și să-i îmbraci cu aur; stâlpii aceștia să aibă cârlige de aur, și să torni pentru ei cinci picioare de aramă.


Selectați alt capitol de mai jossus