Eclesiologie: 

Cum să alegi o biserică
 

 

 

 

 

de Mary Fairchild

 

Your Guide, Mary Fairchild

Găsirea unei bisericii poate fi o experienţă dificilă, care consumă timpul. Aceasta consumă o mare parte din persistenţa pacientului, mai ales dacă cauţi o biserică după ce te-ai mutat într-o comunitate nouă. De obicei, poţi vizita numai una, sau e posibil două biserici pe săptămână, aşa că procesul căutării unei biserici se poate lungi pe o perioadă de câteva luni. Iată câţiva paşi practici de amintit, alături de întrebările pe care să le pui, în timp ce îţi croieşti drum prin procesul găsirii unei biserici.

 

Dificultatea: nu este disponibil

Timpul necesar: variază

Iată cum procedaţi:

 

1.      Ce denominaţie caut?

Sunt multe din care poţi alege, precum Catolică, Metodistă, Baptistă, Adunarea lui Dumnezeu, Nazarinenii, şi lista poate continua. Dacă eşti interesat de o biserică ne-denominaţională sau inter-denominaţională, există multe tipuri de acest fel, precum Penticostalii, Charismaticii, Fundamentaliştii, etc. Pentru a afla mai multe despre denominaţiile creştine vizitaţi acest studiu al diferitelor grupări de credinţă creştină (material în limba engleză la adresa http://christianity.about.com/od/denominations/).

 

2.      Care sunt crezurile mele doctrinare?

Este important să înţelegem crezurile doctrinare ale bisericii înainte de a ne alătura ei. Mulţi oameni devin deziluzionaţi cu privire la biserica lor după ce investighează mult în timp şi relaţii. Poţi evita această dezamăgire prin a înţelege ceea ce învaţă biserica şi dacă eşti de acord cu aceasta înainte să devi membru. Dacă nu eşti sigur, caută să discuţi cu cineva din biserică cu privire la aceasta. Anumite biserici oferă clase sau material scris pentru a ajuta înţelegerea doctrinei bisericii.

 

3.      Ce tip de structură de serviciu prefer?

Întreabă-te, „M-aş simţi mai confortabil cu o liturghie structurată, sau doar o ordine de serviciu mai informală?”

 

4.      Cu ce fel de îmbrăcăminte m-aş simţi cel mai confortabil ca să o port în biserică?

În anumite biserici, tricourile, blugii, şi chiar pantalonii scurţi sunt potriviţi. În altele un costum şi o cravată sau rochie ar fi îmbrăcămintea potrivită. În unele merge orice, aşa că te poţi întreba, „Ce este corect pentru mine – îmbrăcămintea elegantă, una delăsătoare sau ambele?”

 

5.      Ce fel de închinare prefer?

Închinarea este felul prin care ne exprimăm dragostea şi aprecierea noastră faţă de Dumnezeu, recunoştinţa şi minunăţia noastră faţă de lucrările şi căile Lui. Consideră ce fel de stil îţi va permite să te exprim cel mai liber în închinarea către Dumnezeu. Anumite biserici au muzică contemporană, altele au tradiţională. Unele cântă imnuri, în altele cântă coruri. Unele au formaţii complete, altele au orchestre şi coruri mixte. Unele cântă muzică gospel, rock, hard rock, etc.

 

6.      În ce fel de misiuni şi programe aş fi interesat?

Unele biserici oferă o abordare foarte simplă faţă de lucrare şi altele extind un sistem elaborat de clase, programe, producţii şi multe altele. Dacă eşti necăsătorit şi vrei o biserică cu un program pentru cei necăsătoriţi, verifică dacă există aşa ceva înainte ca să te alături lor.

 

7.      Prefer o biserică mică sau mare?

Părtăşiile din anumite biserici mici sunt capabile să ofere multe lucrări şi programe, în timp ce unele mai mari pot susţine o mulţime de oportunităţi. Totuşi, o biserică mică poate oferi un mediu mai intim, de legătură apropiată decât o biserică mare în care nu se poate cultiva la fel de efectiv. A deveni relaţional cere adesea mai mult efort într-o biserică mai mare. Acestea sunt lucruri pe care să le considerăm când privim la mărimea bisericii.

 

8.      Scrie anumite întrebări specifice.

Apoi, ia ceva timp ca să listezi întrebări specifice pe care ai vrea să le pui la telefon sau personal bisericii înainte de vizitare. Dacă ai câteva minute în fiecare săptămână fă aceasta, o să îţi salveze ceva timp în lunga alergare. De exemplu, dacă programele de tineret sunt importante pentru tine, pune aceasta pe lista ta şi cere specific informaţii despre ei. Unele biserici îţi vor trimite pe postă un „pachet de informaţii” sau „pachetul vizitatorului”, aşa că asigură-te să ceri acestea atunci când suni.

 

9.      Vizitează site-urile bisericii.

Îţi poţi face adesea o „idee” bună despre biserică prin a vizita pagina lor de web. Majoritatea bisericilor vor oferi informaţii despre cum a început biserica, crezurile doctrinare, o declaraţie de credinţă, plus informaţii despre lucrările şi misiunile pe care le oferă ei.

 

10.  Fă o listă de verificare

Înainte de a vizita, fă o listă de verificare cu cele mai importante caracteristici despre biserica pe care speri să o găseşti. Apoi ratează biserica conform listei tale atunci când pleci. A lua notiţe te va ajuta să compari şi să decizi mai târziu. Dacă vizitezi multe biserici, pe măsură ce trece timpul ai putea avea probleme cu menţinerea lor în mod drept. Aceasta însă te va ajuta să ţi o înregistrare pentru referinţă viitoare.

 

Sfaturi:

  1. Dacă nu ştii de unde că începi să cauţi, întreabă pe oamenii pe care îi ştii, prieteni, co-lucrători, sau oameni pe care-i admiri, unde merg ei la biserică.
  2. Vizitează o biserică de cel puţin 3 ori înainte de a face decizia la care să mergi.
  3. Nu încerca să schimbi o biserică. Majoritatea dintre ele sunt îndreptate în misiunea lor. Există aşa de multe diferite din care poţi să alegi încât este cel mai bine să găseşti una care este o „potrivire” bună pentru tine.

 

De ce ai nevoie:

bullet timp
bullet răbdare
bullet o înţelegerea a ceea ce cauţi de fapt