Eclesiologie: 

Cum să începi şi să construieşti

o Biserică Nou Testamentală

 
 

Titlul acestui articol ar putea fi considerat nepotrivit, pentru că în nici un fel vre-un individ sau un grup de indivizi să poată începe şi construi o Biserică Nou Testamentală; doar Dumnezeu poate face aceasta! Acolo, noi ne-am dat la o parte şi ne punem în locul potrivit.

 

Cel mai important detaliu referitor la construirea unei Biserici N.T. este cunoaşterea chemării Domnului pentru această sarcină. Nu contează cât de mare este oraşul ţintă. Nu contează cât avem dintr-o temelie financiară. Nu contează câţi oameni încurajează lucrarea. Toate acestea pot ajuta să adunăm un grup de oameni împreună, dar ei nu vor deveni o Biserică N.T. decât dacă Dumnezeu este în ea.

 

Cum să ştiu că Dumnezeu este în ea?

 

Vă deranjează dacă începem de la început? Acest articol public este deschis larg pentru orice persoană care caută astfel de informaţii sau este doar curios. Un bărbat care vrea să înceapă o Biserică trebuie să fie mântuit, şi ştie cum a fost mântuit, şi ştie cât timp va fi mântuit, şi cine a fost cel care l-a salvat. Nu este pe pământ un loc mai atacat şi mai plin de tensiune cum este în procesul de construire a unei Biserici N.T. Lumea nu vrea ca aceasta să fie construită şi diavolul nu vrea ca ea să fie construită.

 

Mântuirea adevărată este la fel ca şi regenerarea. Mântuirea adevărată este la fel ca şi justificarea. Mântuirea nu este o religie ci o creaţie nouă. Tu trebuie să ştii că a avut loc ceva cu siguranţă în sufletul tău (o lucrare a lui Dumnezeu însuşi!) Nu este un alt nume dat oamenilor prin care noi trebuie să fim mântuiţi... numele lui Isus Hristos. Isus nu trebuie să fie doar mântuitorul tău ci El trebuie să fie de asemenea Domnul tău. (nu faci nimic fără aprobarea Sa!)

 

Trebuie să ai o bază puternică a Bisericii

 

Dacă nu ai nici o experienţă despre felul în care funcţionează o Biserică Nou Testamentală, trebuie să o iei mai încet pentru o vreme din a porni o Biserică şi să găseşti o Biserică N.T. bună. Alătură-te acelei Biserici şi fă tot ce poţi sub conducerea păstorului ei. Lasă ca păstorul să iţi cunoască inima ta şi fi un voluntar pentru orice sarcină pe care o poţi face. Aminteşte-ţi, Dumnezeu foloseşte oameni blânzi... aceasta înseamnă care se lasă învăţaţi! Dacă nu te laşi învăţat atunci opreşte-te din citire chiar acum... opreşte calculatorul. Uită de construirea unei biserici.

 

SAU....

 

Ai putea să cazi pe faţa ta şi să îi ceri lui Dumnezeu o inimă care este în stare să înveţe. Dumnezeu este singurul care poate zdrobi o inimă mândră. Petrece oricât de mult timp trebuie într-o Biserică bună, punând întrebări şi luând notiţe. Un lucru pe care trebuia să îl fi menţionat mai devreme este încearcă să găseşti Biserica de bază care se află aproape de oraşul spre care te călăuzeşte Dumnezeu. De fiecare dată când ai timp liber, călătoreşte spre oraşul ţintă. Găseşte un parc sau un loc liniştit din inima oraşului. Petrece timp în comuniune cu Domnul pentru tine şi pentru oamenii din oraş. Cere-i lui Dumnezeu să te conducă spre câţiva indivizi pe care tu îi poţi câştiga pentru Isus Hristos. Dacă ai putea câştiga un suflet de fiecare dată când vizitezi oraşul, ai putea avea o congregaţie care te aşteaptă până când în final te muţi în acel oraş.

 

Nu lua ca pe un lucru de apucat oamenii care sunt contactaţi în oraş. De asemenea, nu încerca să categoriseşti oamenii pe care Dumnezeu îi aduce în calea ta. Este surprinzător cine îi are pe cei mai buni membri ai Bisericii când ai nevoie de membrii buni ai bisericii. Am în minte două familii care au venit alături în experienţa mea de a planta Biserica. În amândouă cazurile, şansele au fost împotriva lor, dar ei s-au ridicat spre ocazie şi încă au inima mea după mai mulţi ani. Slavă Domnului pentru Jalbert şi Barkers. Au fost şi alţii, dar aceştia au fost extraordinari. În timp ce eşti într-o Biserică bună, umblă spre posibilitatea de a fi ordinat în slujire prin Biserica bună.

 

Mai întâi lucrurile Esenţiale

 

Haideţi să facem o verificare a realităţii.

Care este motivaţia ta pentru a începe o Biserică? În mod evident nu încerci să te îmbogăţeşti. În mod evident, nu planifici 8 ore pe zi şi 40 de ore pe săptămână. Evident, eşti gata să răzuieşti fundul unui puţ dacă este necesar ca să rămâi în viaţă.

 

Aici sunt mai multe lucruri de bază. Tu nu trebuie să fi în competiţie cu nimeni fie din prezent fie din trecut. Îmi amintesc când am început în Connecticut, era un alt om bun care începea o Biserică în Massachusetts. Dacă noi am fi fost într-o cursă, eu aş fi devenit descurajat, depresiv şi dădeam înapoi încă din primul an. Lucrarea lui şi-a luat zborul ca o împuşcătură. Oamenii mei au continuat să plece ca nişte împuşcături. Acest om era la fel de fundamental precum eram şi eu. El avea standarde Baptiste ca şi mine, totuşi lucrarea sa creştea şi a mea slăbea. Trebuia să fac nişte verificări ale realităţii şi ale sufletului. M-am trezit devreme realizând că Dumnezeu era implicat în amândouă slujirile. El era în controlul la amândouă. Îmi făceam partea cât puteam mai bine şi celălalt frate îşi făcea partea sa cât putea mai bine, dar Dumnezeu făcea ceea ce face Dumnezeu în aceste chestiuni. Amintiţi-vă totdeauna, dacă Dumnezeu nu clădeşte aceasta atunci lucrarea de clădire este zadarnică.

 

În regulă. Înapoi la motivaţie (ca şi când am fi lăsat-o acolo în spate.) Ar trebui să iei această sarcină aşa cum facem în căsătorie... pentru bine sau pentru rău. Te poţi afla într-un câmp de bătălie sau într-un câmp alb spre recoltă... Dumnezeu cunoaşte diferenţa. Dumnezeu te-a chemat cu sarcina pe care el te-a pregătit. Un alt om ar putea arunca prosopul pentru prima dată când unul mai blând îl cheamă la podea sau cel principal cere recunoaştere. Oricum, tu te vei pune pe genunchi şi iţi vei lua mănuşile de box. Dacă Dumnezeu te-a chemat cu adevărat în acest loc, atunci nu ai nici un drept sau privilegiu să pleci până când Dumnezeu spune, „Pleacă!”

 

Găseşte un loc de întâlnire

 

Locaţia, locaţia, locaţia

Un loc de întâlnire va depinde de resursele pe care le ai pentru a procura un loc. Ar trebui să cauţi o stradă sau un drum pe care se circulă foarte mult. Ar trebui să cauţi o casă destul de largă pentru a începe dacă nu cumva ai fonduri pentru a închiria o structură potrivită. Cum ar fi locurile din faţă dintr-un magazin de anul trecut, centrele comerciale pot avea facilităţi ideale. Asiguraţi-vă că nu veţi fi restrâns de codurile locale ale oraşului acum sau în creşterea voastră. Închiriaţi o partiţie, apoi în timp ce lucrarea creşte, luaţi alte partiţii ale aceluiaşi centru. Făcând aceasta, două nevoi continue sunt satisfăcute; suficiente locuri de parcare şi de odihnă. (fiecare partiţie ar trebui să îşi aibă facilităţile sale de odihnă.)

 

Semnele vremii

 

Publicitate, publicitate, publicitate

Ia o rezervă de Tractate cu numele lucrării tale şi adresa acesteia pe ele. Pune un semn care să poată fi citit din stradă. Nu încerca să aglomerezi semnul cu slogane şi pasaje Scripturale, doar informaţiile pertinente, cum ar fi orele de serviciu şi disponibilitatea serviciilor de îngrijire a copiilor. Când oamenii intră, ar trebui să fie o mulţime de materiale de citit precum tractate ale Evangheliei, broşuri cu doctrine şi planuri viitoare pentru lucrarea ta. Întotdeauna să ai o viziune pentru posibilităţile de mâine. Viziunea ta trebuie să aibă credinţa şi chemarea ta ca bază a ei. Acum să nu uităm... tu nu trebuie să îi ceri socoteală lui Dumnezeu pentru cei care El îi aduce în calea ta şi în special cei care se decid să se unească cu tine pentru misiunea ta. Cât mai suntem în această zonă; este o greşeală să gândeşti că tu poţi construi o Biserică mai bună prin a merge după oamenii cu mai multe clase. Învaţă şi ascultă-L pe Domnul de a trata fiecare persoană care vine la uşile tale în mod egal. Încă o dată trebuie să inserez o aducere aminte că Dumnezeu trebuie să fie construitorul Bisericii Sale. Mai mult, El te-a ales ca tu să fi vasul sau instrumentul Său.

 

Calităţile predicatorului

 

Mulţi oameni sunt stinşi şi îndepărtaţi de una din cele două extreme ale unui predicator... prima extremă este cel mai sfânt decât tine, tipul ştie-tot. Cealaltă extremă este băiatul bun de la fermă. Predicatorii fac o mare greşeală când ei simt că trebuie să ştie totul şi să fie totul pentru congregaţia lor. Alţii fac o mare greşeală când ei încearcă să fie unul dintre băieţi. Un predicator trebuie să aibă chemarea lui Dumnezeu, dar el nu trebuie să simtă că el este Dumnezeu. Un predicator trebuie să fie în stare să devină toate lucrurile pentru ca să îi găsească pe unii totuşi el trebuie să urmeze legea libertăţii şi să fie ambasadorul lui Isus Hristos. Un predicator trebuie să fie transparent pentru a descoperi faptul că el înţelege slăbiciunile naturii umane; totuşi el trebuie de asemenea să exemplifice cea mai bună viaţă creştină.

 

Predică Cuvântul

 

De la prima slujbă (chiar dacă s-ar putea să fi doar tu şi familia ta.) Predică Cuvântul! Lumea este înfometată după Cuvântul lui Dumnezeu. Predicatorii şi Pastorii cred că audienţa lor vrea distracţie, înţelepciune, răspunsuri la dilemele curente, etc. Acest lucru nu este adevărat. Da, este complicat să vii cu aliteraţii pentru unele dintre pasajele Bibliei. Dacă este aşa, uită aliteraţia, doar expune pasajul. Fi gata să explici de ce a fost scris, cine l-a scris şi cui i-a fost scris. Apoi aplică-l la tine însuţi şi la cei care stau şi te ascultă. Apropo, vei primi comentarii vrednice despre de ce, cine & cui. Vei primi comentarii nefavorabile asupra aplicaţiei. Nu voi uita niciodată acel om membru în Biserică, ce credea că îmi face un favor când a spus, „Predicatorule, faci o treabă excelentă de explicare a faptelor din Biblie, dar ar trebui să simplifici aplicaţiile pentru noi.” Am acceptat sfatul său cu har şi am adăugat la rugăciunea mea către Dumnezeu, „Doamne opreşte-mă să nu interpretez Cuvântul tău pentru folosul meu sau pentru a-i face pe alţii să facă ceea ce vreau eu.”

 

Să devii cunoscut de către cei care vorbesc despre tine... (şi ei vor vorbi despre tine!)... că eşti un predicator al Cuvântului lui Dumnezeu. Presupun că înţelegi că tu nu poţi fi cunoscut ca un Predicator al Cuvântului, dacă nu cunoşti Cuvântul sau măcar dacă nu ai capacitatea de a comunica Cuvântul lui Dumnezeu celorlalţi. Aceasta cere devoţiune faţă de Dumnezeu şi ore de studiu. Tu eşti un mare predicator dacă poţi în mod spontan să predici Cuvântul în felul în care intenţionează Dumnezeu ca acesta să fie predicat. Eşti un palavragiu dacă poţi să te ridici şi să predici lucrurile spontan. Un Predicator pregătit este mai bun decât o predică pregătită... este o veche zicală care încă este adevărată.

 

Devenind cunoscut în jurul oraşului

 

Ştiai că există câţiva oameni decenţi care se adună la tribunal în 11 noiembrie şi în a treia luni din luna mai pentru a comemora morţii şi veteranii de război? Ei salută steagul şi aşează coroane la copiile pietrelor funerare de pe peluza tribunalului. Este impresionant şi o recompensă pentru un predicator să apară la acest serviciu semnificativ în special dacă el apare pentru motivul real. Fiecare oraş sau metropolă are activităţi planificate pe care un predicator le poate frecventa şi va dobândi recunoaştere pentru participarea la activităţi locale. Recunosc faptul că nu vei apărea la sărbătoarea „Octoberfest.” Acea petrecere de băut bere este sponsorizată de Biserica Catolică.

 

Cu cât mai mulţi oameni devii familiarizat, cu atât mai mult vei avea şansa ca mai mulţi candidaţi să intre pe uşile Bisericii tale. Cu cât ajungi la mai mulţi cu atât mai mult vei prinde mai mulţi.

 

Trebuie să ridic un alt steag chiar acum... O prioritate în misiunea ta... Antrenează-ţi oamenii să împărtăşească povara ta pentru a-i salva pentru Hristos pe cei pierduţi. Aceasta ar putea părea a fi ceva dat; dar vei descoperi că toate eforturile pe care le investeşti pentru a aduce candidaţi prin uşă vor fi deziluzionate de o congregaţie care este mulţumită, leneşă, nededicată, independentă, sau egoistă. Ei îi vor alunga pe toţi cei care nu îndeplinesc criteriile lor, astfel că trebuie să fi sigur că criteriile lor sunt criteriile lui Dumnezeu. De asemenea, dacă ei au criteriile corecte, ei vor fi ocupaţi pentru a aduce ei înşişi candidaţi.

 

Un alt punct despre a deveni cunoscut în jurul oraşului. Asigură-te că tu şi congregaţia ta lucraţi asupra faptului că, comunitatea voastră are nevoie să cunoască şi să creadă că există ceva special referitor la Biserica voastră... Nu am folosit cuvântul „neobişnuit” şi cu siguranţă nu am folosit cuvântul „ciudat.” Exista un slogan pe care îl foloseau Bisericile Independente... „Diferenţa face diferenţa!” Este important să realizezi că Biserica ta trebuie să fie diferită faţă de fiecare altă Biserică din oraş, dar acea diferenţă trebuie să fie în favoarea felului de a fi sănătos din punct de vedere Scriptural şi corect din punct de vedere Biblic. Cu ajutorul congregaţiei tale, oaspeţii tăi (nu folosi cuvântul „vizitatori”) care intră pe uşă au nevoie să simtă că sunt într-un loc în care ei pot găsi cu adevărat uşurare spirituală şi sfaturi. Ei trebuie să cunoască faptul că sunt bine veniţi dar să nu se simtă ameninţaţi. Ei au nevoie să realizeze că aici este un loc în care ei îl pot sluji pe Domnul.

 

Păsările care se potrivesc sunt în stoluri împreună

 

Biserica ta, în timp ce creşte va dezvolta o personalitate colectivă. Acea personalitate va fi dezvoltată în primul rând după felul în care tu conduci serviciile şi pe tine însuţi. Oamenii care încep să ia poziţii de conducere vor adăuga la acea personalitate sau vor minimiza acea personalitate. Sunt fericit să raportez că Biblia nu învaţă că fiecare Biserică trebuie să aibă aceeaşi personalitate. Aceasta învaţă că fiecare Biserică ar trebui să aibă credinţa comună... Mi-aş dori ca ele să o aibă! Dacă politica, sporturile sau computerele sunt subiectul predominant de conversaţie în adunarea bărbaţilor în spatele Bisericii, atunci acesta este tipul de personalitate pe care îl va avea Biserica ta. Dacă ei vorbesc despre cel mare care a fugit... referindu-se la un bărbat care aproape a fost mântuit, atunci acesta este felul de personalitate pe care îl va avea Biserica ta. Dacă ei vorbesc despre închiderea uşilor Bisericii Catolice locale sau Antecamera Împărăţiei, atunci acesta este felul de personalitate pe care îl va avea Biserica ta. Dacă ei dezbat chestiuni de separare sau standarde, atunci acesta este felul de personalitate pe care îl va avea Biserica ta. Aş putea continua dar ar fi mai bine pentru tine să intri în celelalte posibilităţi. Un lucru de adăugat... tu eşti cheia de a deschide potenţialul. Un alt lucru; tu nu trebuie să încerci să legiferezi personalitatea Bisericii. Isus a luat ceea ce avea şi a clădit pe ceea ce avea. Aminteşte-ţi că atunci când el a murit, când el a avut un fel de demolare momentană, dar când a re-apărut ei erau energizaţi să evanghelizeze lumea cunoscută. Un avantaj pe care îl are Isus este că el lucrează în inimă, tu trebuie să lucrezi la suprafaţa oamenilor. Observă că am spus că, „Isus a...” El încă face aceasta! Dă-i poverile tale lui Isus.

 

Adevărul despre neghină

 

De vreme ce nu vreau să închei această publicaţie într-o notă negativă, voi stropi negativele necesare acum şi mai apoi. În caz că nu ai realizat sau nu l-ai citit pe Pavel, vei avea câteva buruieni sau neghină în Biserica ta. Este doar o parte naturală a Bisericii pentru opoziţie să alunece în neştiinţă şi să se descopere pe sine în forma unui conducător al muzicii, un pianist, un Diacon sau a unui astfel de comitet. Ce faci când astfel de umbre pe o lume care altfel ar străluci? Mergi mai întâi la Dumnezeu! Adu-l pe El să pe podea. Dacă nu faci aceasta, El te va lăsa pe tine să mânuieşti întreaga chestiune şi iţi garantez că nu iţi va plăcea rezultatul. Sunt fericit că Cuvântul lui Dumnezeu are ceva de spus în aproape fiecare dintre epistolele lui Pavel despre mânuirea unor astfel de chestiuni. Desigur, Isus a dat cel mai bun plan în Matei 18. Cel mai important lucru de amintit este că după ce s-au zis şi s-au făcut toate, dacă neghina rămâne după ce s-au zis şi s-au făcut toate, atunci mai bine l-ai lăsa pe Dumnezeu să termine treaba... ultimul tău cuvânt de instrucţiune este să „îl daţi pe un astfel de om pe mâna Satanei.” În experienţele mele am făcut mai multe răni Bisericilor decât m-a lăsat Dumnezeu să Păstoresc, când am încercat să tratez problemele fără Dumnezeu. Încă regret mulţi ani mai târziu că am pierdut oameni pentru cauza lui Hristos... derâmat de acţiunile mele împotriva firii folosind firea mea.

 

Fii sigur că în mod normal problema nu va dispărea dacă este ignorată. Aceasta nu va dispărea dacă vorbeşti despre ea cu oricine altcineva decât cu persoana care cauzează problema. Aceasta nu va dispărea dacă insişti să o tratezi în mod particular după primul sfat în particular cu persoana. Implică cel puţin încă un alt bărbat. Dacă problema escaladează în locul în care aceasta trebuie să fie adusă înaintea întregii Biserici, asigură-te că se dă un timp suficient şi oportunitatea pentru întreaga Biserică să se pregătească.

 

Adăugând zilnic la Biserică

 

Nu ai nici o afacere să începi o Biserică dacă nu aştepţi ca ea să crească nici nu vrei ca ea să crească numeric şi spiritual. Ar trebui să ai dorinţa ca oamenii cei mai depărtaţi să fie bine veniţi prin uşile Bisericii ca oaspeţi ai tăi. Biserica obişnuită nouă va atrage în mod natural mai multe feluri de oameni. Primii care să fie menţionaţi sunt aceia care sunt nemulţumiţi cu Biserica lor actuală. Acest lucru ar putea fi bun, acest lucru ar putea fi rău. Asigură-te că se fac vizite ulterioare fiecărui oaspete care vine la slujbele tale. Atunci dacă ei continuă să vină, realizează comunicarea cu ei. Dacă ei sunt vizitatori dintr-o Biserică cu o altă mentalitate decât cea a Bisericii tale, află de ce vor ei să îşi părăsească Biserica lor. Ai amabilitatea să îl suni pe celălalt pastor şi să îi spui ce se întâmplă. „Fă altora ...”

 

Problema primară pentru primirea altor creştini din altă Biserică este Botezul Scriptural. Este foarte clar prin istorie şi prin Scriptură că oricine vrea să se alăture Bisericii tale trebuie să fie botezat Scriptural. Fi atent că o politică trebuie să fie adevărată pentru fiecare şi pentru toţi. Cel mai eficient este să primeşti orice botez Baptist, altfel te vei încurca în semantică. Am descoperit că dacă un fost membru al unei Biserici Baptiste realizează că Biserica sa anterioară era mai puţin decât acceptabilă atunci la un moment dat ei iţi vor cere să îi botezi. O problemă secundară dar obişnuită în chestiunea primirii creştinilor din alte Biserici este că în general ei aduc bagaje. Vreau să spun că ei în scurt timp iţi vor sugera să începi să faci sau să fi cumva aşa cum făcea fostul lor Păstor. Este destul de dificil să tratezi un învăţător excelent experimentat de Şcoală Duminicală căruia i-ai dat cu bucurie o clasă unde el sau ea intră într-o duminică cu mai multe minciuni care au fost proaspăt ordonate pentru clasa prezentă. Ştiu că ai putea spune că aceasta ar trebui să fie tratat în interviul iniţial cu învăţătorul potenţial. Este greu să te gândeşti la toate sau să planifici totul. Trebuie doar să te încrezi în Domnul, şi aminteşte-ţi sfatul dat de păstori experimentaţi. Cea mai bună sursă şi resursă a membrilor Bisericii sunt cei pe care tu însuţi i-ai cucerit pentru Hristos. Cei care se uită la tine pentru a fi un exemplu şi pentru a fi un mentor. Este înţelept să ai un timp separat sau o slujbă pentru noii convertiţi în care îi poţi uceniciza şi de asemenea poţi stabili cu ei o relaţie personală. Aceşti oameni sunt de obicei deschişi şi receptivi şi doresc să cunoască tot ce pot despre lucrurile Domnului.

 

Cine merge acolo?

 

Ca pastor fondator al unei Biserici Baptiste ce Crede în Biblie prima ta prioritate este Fapte 1:8, adică să duci Evanghelia în lume în acelaşi timp în care construieşti metode de a cuceri suflete în comunitatea ta proprie. Membrii Bisericii trebuie să fie încurajaţi să aibă o viziune mondială a evanghelizării. Cel mai eficient şi mai dovedit plan este să folosiţi ceea ce este cunoscut ca Promisiunea Credinţei. Este încercată şi este adevărată şi anume că Dumnezeu va folosi oameni doritori pentru a oferi fondurile necesare pentru câştigarea lumii pentru Isus Hristos. Ei sunt ca nişte canale; unde Dumnezeu în mod miraculos oferă bani prin credincioşi binevoitori. În final unele Biserici dau pentru misiuni atât cât cheltuiesc în bugetul lor local.