Eclesiologie: 

Cum să găseşti o biserică
 

  

Mai întâi sugerez să faci o listă a ceea ce vrei tu într-o biserică. Foloseşte următoarele ca ajutor.

 

+ Este învăţătura şi predicarea din biserică ferm bazat pe întreaga Biblie şi numai adevărurile sale? (2 Timotei 3:16-17, 4:2).

 

+ Îl predică pe Isus Hristos şi învierea Sa trupească? (Luca 1:35; Isaia 43:10-11; Filipeni 2:5-11, Col 1:19, 2:3, 8-9; Ioan 1:1, 3:16, 10:17-18, 20:28; 1 Timotei 2:5; 1 Corinteni 15:1-4)

 

+ Este muzica şi imnurile serviciile de duminică bazate pe învăţăturile Bibliei?

 

+ Oferă biserica învăţături pentru fiecare membru al familiei tale?

 

+ Cere să citeşti „Declaraţia de Credinţă” a bisericii şi / sau crezurile la care subscrie ea. Dacă ea nu foloseşte crezuri sau nu are o Declaraţie de Credinţă (unele nu au) cere să citeşti echivalentul acestora.

 

+ Crezi că ai putea merge la unul din pastorii bisericii cu o problemă sau nevoie personal?

 

+ Te simţi ca acasă alături de alţii din biserică?

 

+ Există oportunităţi oferite de a-i întâlnii pe alţi din biserică?

 

+ Simţi că oamenii sunt prietenoşi şi cinstiţi cu privire la tine?

 

+ Există oameni de vârstă potrivită care să-ţi ofere părtăşia suficientă pentru fiecare membru al familie tale?

 

+ Simţi vreun loc în care ai putea fi folosit în biserică?

 

+ Este biserica interesată în mod onest în împlinirea nevoilor altora, atât din punct de vedere spiritual cât şi fizic?

 

+ Merg ei în comunităţile apropiate cu evanghelia lui Isus Hristos? Au un program misionar puternic?

 

+ Sunt ei o biserică „închisă”? Ai avea dificultate în a „răzbate” spre o poziţie de responsabilitate?

 

+ Este accesibilă biserica din punct de vedere geografic pentru aţi permite să fi implicat aşa cum vrei?

 

+ Se prea poate că nu toate din aceste întrebările să fie de importanţă egală pentru fiecare membru al familiei tale în timp ce consideri găsirea unei bisericii. Totuşi, un echilibru de învăţătură, părtăşie şi serviciu sunt necesare pentru creşterea ta creştină sănătoasă.

 

+ Dumnezeu are o biserică pentru tine. Tu doar trebuie să o cauţi care este ea.

 

+ Ţine în minte că în timp ce o denominaţie naţională poate fi creştină în mod clar şi să aibă o organizare sănătoasă, unele congregaţii individuale din această denominaţie pot să nu fie aşa. De aceea ai nevoie de timp ca să aplici buna judecată în selectarea unei biserici locale care se potriveşte nevoilor tale. După ce am plecat din Mormonism şi am frecventat regulat o biserică locală, Webster Assembly of God, mi-a trebuit doi ani de frecventare a acesteia înainte să fiu destul de confortabil ca să devin formal un membru.

 

+ Unele semne ale bisericilor faţă de care să stai departe sau faţă de care să te apropii cu atenţie (1 Tesaloniceni 5:21; 1 Ioan 4:1; Romani 16:17-18)

 

-         Fii foarte preocupat cu biserica care aplică continuu presiune în a deveni un membru.

-         În timp ce cauţi să ţii în minte că anumite „biserici” pretind să fie creştini când de fapt nu sunt. Sunt prea mulţi care cad în această categorie pentru a putea oferi o listă completă. Două majore pe care le cunosc sunt Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Ziua din Urmă (Mormonii) şi Societatea Turnului de Veghe (Martorii lui Iehova). Există mult mai multe, unele foarte largi, precum mormonii, unele mici precum o congregaţie.

-         Vor să ştie prea multe detalii despre viaţa ta personală? Încearcă să îţi spună cum să tratezi aceste detalii? Cu alte cuvinte, îţi spun cum să-ţi conduci fiecare parte a vieţii tale?

-         Învaţă aceasta conceptul Trinitarian istoric al lui Dumnezeu? Majoritatea bisericilor aşa zise creştine nu o fac.

-         Recunosc ei botezurile făcute de alte biserici sau denominaţii creştine? Multe biserici aşa zise creştine nu o fac.

-         Fii atent la terminologie. Unele grupări, cum sunt mormonii, folosesc termeni creştini, dar au redefinit cuvintele pentru a se potrivii crezurilor şi învăţăturilor lor necreştine.

-         Este biserica condusă de ceva experimental (sentimente şi emoţii în locul Bibliei), căutarea după semne, alungarea de demoni?

-         Încurajează ei demonstrările emoţionale neobişnuite şi izbucnirile prin indivizi şi grupuri din serviciile lor? Aceasta ar include „rasul sfânt”, căzutul, strigatul, lătratul, tăvălitul pe jos sau alte mişcări verbale sau ale trupului neobişnuite.

-         Spun ei că numai o singură traducere a Bibliei (versiunea King James de exemplu) este singura acceptabilă? Spun ei că alte traduceri sunt inacceptabile şi nu sunt de la Dumnezeu şi că cei care le folosesc sunt pierduţi?

-         Bisericile creştine au susţinut în mod istoric serviciile lor de închinare duminica. Examinează foarte atent pe cei care nu fac aşa.

 

+ Vorbeşte cu vecinii tăi, cu oamenii de la muncă şi foloseşte experienţele tale din trecut să găseşti congregaţii candidate. Paginile aurii te pot ajuta şi ele. De asemenea, prin a conduce cu maşina prin comunitate ar putea fi un bun început. Vizitează şi încearcă câteva congregaţii. Nu te grăbii să te înrolezi.

 

+ Când vorbeşti cu pastorul unei biserici de care eşti interesat pentru a găsi răspunsuri la întrebările de mai sus, pune-i şi următoarele întrebări. În timp ce discuţi aceste chestiuni caută să vezi cum este folosită Biblia pentru a susţine ceea ce se spune.

 

-         Care este mărturia voastră despre Isus Hristos?

-         Poate o persoană să fie pastor, sau în alte poziţii de conducere, în această biserică şi să fie implicat în homosexualitate sau adulter ori curvie sau divorţ sau beţie sau alte păcate publice (1 Tesaloniceni 5:22)

-         Care sunt motivele care ar determina pe un pastor, sau pe alţii din conducerea de vârf, să-şi piardă slujba lor în biserică?

-         Ce părere aveţi despre Biblie?

-         Vedeţi Biblia ca prima unică sursă de informaţie de încredere despre Tatăl, Fiul, Duhul Sfânt, şi planul mântuirii?

-         Cum ne putem petrece eternitatea în cer cu Isus Hristos? (Romani 10:9-11; Ioan 3:16, 5:24; Efeseni 2:8-9)

-         Care este rolul faptelor bune în mântuirea noastră? (Efeseni 2:10; Filipeni 2:13; Iacov 2:17-26)

-         Ce este evanghelia? (vezi 1 Corinteni 15:1-4) Fii foarte atent la toate mai ales la un răspuns simplu.

-         Credinţa în Isus Hristos, moartea, îngroparea şi învierea Sa.

 

Nu vei găsi niciodată biserica „perfect”, dar poţi fi aproape. Lucrurile de mai sus te pot ajuta să cauţi chestiunile critice legate de mântuire. Trebuie să îţi faci partea ta folosind o bună traducere a Bibliei ca standard, „etalonul” tău, ca să te ajute să evaluezi o biserică la început şi cu evaluările de mai apoi.

 

John Farkas, Berean Christian Ministries, P.O. Box 1091, Webster, NY 14580