Eclesiologie: 

Cum să găseşti o biserică bună

de Dr. Dale A. Robbins

 
Se poate spune că fiecare credincios ar trebui să aibă o biserică de casă pe care o frecventează regulat. Dacă nu eşti parte dintr-o astfel de părtăşie, următorul sfat va fi nepreţuit pentru căutarea ta.

 

1. Caută o biserică cu rugăciune. Ca în cazul tuturor celorlalte aspecte ale deciziilor unui creştin, ar trebui să începi căutarea ta după o biserică prin a căuta direcţia Domnului. Biblia promite, „Recunoaşte-L în toate căile tale şi El îţi va direcţiona cărările” (Proverbe 3:6).

 

2. Caută perspective. Poţi căuta listări în ziar sau în paginile aurii. Caută întotdeauna congregaţia care este evanghelică şi care este bazată pe Biblie. O referinţă din partea unui prieten creştin de încredere este cel mai frecvent mod prin care oamenii sunt introduşi către o biserică. O vizită sau două este folositoare, dar nu este nici un fel prin care să evaluăm o biserică fără să luam parte la majoritatea serviciilor pentru o lună sau cam aşa.

 

3. Ţine în minte că tu cauţi o părtăşie de credincioşi. O biserică nu este o clădire, şi nici o lucrare simplă, aceasta este trupul lui Hristos. Aşa că tu să cauţi oameni care iubesc pe Domnul şi care se iubesc între ei – oamenii care te vor iubii şi care să le poţi da dragoste.

 

4. Caută biserica care predică Cuvântul lui Dumnezeu. Caută părtăşia care are doctrină sănătoasă, proclamă Cuvântul şi care îl înalţă sincer pe Domnul Isus Hristos în închinare şi în tot ceea ce fac. O mare parte din aceasta poate fi descoperit prin observare, dar majoritatea părtăşiilor au o declaraţie tipărită a doctrinelor lor pe care o vor oferi la cerere. Pentru claritate, poţi vorbi cu pastorul sau conducerea cu privire la crezurile şi practicile lor.

 

5. Caută o biserică care are un bun caracter. Caută o biserică iubitoare, paşnică, stabilă care are un pastor dedicat evlaviei, rugăciunii şi cuvântului, care sunt mult mai importante decât elocvenţa, educaţia sau carisma sa.

 

6. Caută o biserică care să te ajute să te apropii de Hristos. Ar fi frumos să găseşti o biserică unde muzica este fără cusur, unde scaunele sunt căptuşite şi predicatorul eliberează prompt adunarea la prânz. Dar mult mai importantă, tu ai nevoie de o biserică care să-i pese de tine şi care să te ajute la împlinirea nevoilor tale spirituale – care te va inspira să creşti în Hristos, şi te va motiva spre aspiraţiile lui Dumnezeu. Ai nevoie de o biserică a cărei predicare şi învăţătură nu te va liniştii sau să te distreze, ci care să te provoace cu îndrăzneală să avansezi dincolo de zonele tale de confort ca să trăieşti spre idealurile înalte ale lui Dumnezeu. 

 

7. Caută o biserică unde poţi deveni dedicat. În multe feluri, relaţia ta cu biserica este similară cu o căsnicie – nu poţi să scoţi prea mult din ea decât ceea ce ai pus. Singura biserică în care vei creste vreodată şi te vei maturiza spiritual este părtăşia unde te vei dedica pe tine însuti şi vei fi implicat – unde oamenii se predau pe ei înşişi lui Dumnezeu şi unul altuia – unde ei se vor încuraja şi să fi responsabil faţă de ei în acelaşi timp.

 

8. Caută acea părtăşie care încearcă să câştige sufletele pierdute. Găseşte părtăşia care caută să aducă vieţile la Hristos, atât în comunitatea lor cât şi în domeniile de misiune străină. O astfel de biserică înţelege scopul ei şi va oferi un mediu sănătos în care să creşti.

 

9. Caută o biserică unde să poţi contribui. Am auzit adesea comparaţia făcută dintre o biserică şi un restaurant – un loc unde eşti servit o masă. Dar de fapt, biserica este mai mult decât o oală norocoasă de cină. Ceea ce aduci cu tine la biserică este adăugat la conţinutul mesei. Contribuţia ta faţă de adunare ajută să o facă ceea ce este. Aşadar, caută biserica unde să poţi să-ţi sufleci mânecile şi să ajuţi la slujirea reciprocă. Nu căuta o biserică care doar să „te servească”, ci caută o biserică în care să poţi să „serveşti” şi tu. Întotdeauna aminteşte-ţi, o biserică este combinaţia a ceea ce sunt oamenii ei. Aşa că dacă vrei ca biserica ta să fie cel mai bun din ceea ce poate fi, trebuie să fi cel mai bun din câte poţi. O biserică nu se poate ridica niciodată mai presus de unde sunt membrii ei individuali.

 

10. Fi gata să accepţi individualitatea unei biserici. În mod frecvent oamenii caută o biserică precum cea în care au fost mântuiţi, sau ca una care o văd la TV. Dar aceasta este inutil, căci deşi o biserică ar putea avea aceleaşi crezuri sau similarităţi precum alta, fiecare biserică este distinctă şi diferită în personalitatea sa, aşa cum sunt şi oamenii. Întotdeauna foloseşte Biblia ca standard de măsură al unei biserici – nu alte biserici.

 

11. Caută o biserică cu aşteptări rezonabile. Nu te necăji să cauţi o biserică perfectă pentru că nu este nici una. În fiecare biserică vei găsi oameni care sunt minunaţi şi unii care nu sunt. Isus a învăţat că era obişnuit ca buruiana să se găsească printre spice (Matei 13:24-30). De asemenea, în fiecare biserică, vei găsi anumite lucruri făcute bine, şi altele care nu sunt. Nu te îngrijora nici cu privire la găsirea unui pastor perfect. Crede-mă, cu toţii sunt umani şi vor face greşeli. Caută în schimb un pastor care este sincer, care încearcă să facă ce poate mai bine ca să trăiască o viaţă morală evlavioasă, şi care proclamă Cuvântul necompromis al lui Dumnezeu. Pe scurt, fi mulţumit cu biserica care face ce poate mai bine.

 

Există multe biserici bune în comunitatea ta. Încrede-te în Domnul ca să te ghideze spre părtăşia unde te vrea el, şi să devii o persoană credincioasă. Nu fi o persoană care ţopăie dintr-o biserică în alta – mergând la biserică după biserică în fiecare săptămână. Dumnezeu vrea ca tu să fi supus dării de seamă a liderilor spirituali care te vor ajuta şi chiar te vor corecta când este necesar (Evrei 13:17), şi aceasta nu este posibil decât dacă eşti înrădăcinat undeva. Nu avea o atitudine de neglijenţă, adică să mergi la biserică doar când te simţi bine. Frecventează credincios şi fi acolo la timp. Slujeşte bisericii cel puţin la fel de sârguincios cum ai vrea să o facă şeful tău. Aminteşte-ţi, Domnul îţi vede atitudinea faţă de biserica Sa ca atitudine a ta faţă de El (Matei 25:40), aşa că slujeşte pe Domnul în aşa fel de parcă ar fi fost şeful tău, tu să nu fi concediat.