Fii gata de slujire!

112
views

Damian Ionde Damian Ion

Isaia 6:1-13 (Luca 9:62)
Am auzit glasul Domnului, intreband:
“Pe cine sa trimit si cine va merge pentru Noi?”
Eu am raspuns: “Iata-ma, trimite-ma!”

1. TIMPUL CHEMARII LA SLUJIRE – vs.1
In anul mortii imparatului Ozia, Isaia a avut vedenia Regelui regilor. Aflam de la apostolul Ioan ca Regele pe care L-a vazut Isaia nu a fost altul decat Domnului Isus, Ioan 12:37-41 “Macar ca facuse atatea semne inaintea lor, tot nu credeau in El, ca sa se implineasca vorba pe care o spusese prorocul Isaia: “Doamne, cine a dat crezare propovaduirii noastre? Si cui a fost descoperita puterea bratului Domnului?” De aceea nu puteau crede, pentru ca Isaia a mai zis: “Le-a orbit ochii si le-a impietrit inima, ca sa nu vada cu ochii, sa nu inteleaga cu inima, sa nu se intoarca la Dumnezeu, si sa-i vindec.” Isaia a spus aceste lucruri cand a vazut slava Lui si a vorbit despre El.

Moartea imparatului Ozia a avut loc prin anul 740 i.Cr., Moody afirma: “Domnia lui Ozia a fost un fel de era Victoriana in istoria poporului evreu. Dupa ce aceasta era a fost acoperita ulterior de rusine si de ocara, Isaia L-a vazut pe Regele etern pe tronul Sau.”

2. CONTEXTUL CHEMARII LA SLUJIRE – vs.2-5
Isaia este insotit de fiinte ceresti numite serafimi, cu patru aripi pentru reverenta si doua aripi pentru slujire. Termenul SERAFIM provine din verbul ebraic SARAF = A ARDE, subliniind sfintenia arzatoare a lui Dumnezeu, ca de exempul in cuvintele: “Dumnezeul nostru e un foc mistuitor” – Evrei 12:29, cf. Deutoronom 4:24. Serafimii celebreaza sfintenia lui Dumnezeu, cerand ca robii Domnului sa se curate inainte de a-L sluji. Vedenia a produs sentimentul puternic al prezentei pacatului, ceea ce l-a determinat pe Isaia sa isi marturiseasca pacatul.

3. RASPUNSUL CHEMARII LA SLUJIRE – vs.6-8
Gestul lui Isaia este urmat imediat de curatire, abia atunci a auzit Isaia chemarea Domnului. Astfel, s-a predat indata Domnului, fiind imputernicit sa-I implineasca misiunea.

4. MISIUNEA CELUI CHEMAT LA SLUJIRE – vs.9-10
Misiunea lui Isaia consta in necesitatea vestirii Cuvantului Domnului unui popor orbit si impietrit cu inima, din cauza respingerii mesajului Domnului. Versetele 9 si 10 nu descriu telul misiunii lui Isaia, ci rezultatul sau inevitabil. Versetele acestea sunt citate in Noul Testament cu scopul de a explica respingerea lui Mesia de catre Israel.

5. HARUL DOMNULUI IN NASTEREA POPORULUI SFANT – vs.11-13
Intrebarea “Pana cand?” inseamna pana cand vor continua sa se abata judecatile lui Dumnezeu asupra poporului Sau. Urmeaza raspunsul Domnului: “Pana cand vor ramane cetatile pustii si lipsite de locuitori; pana cand nu va mai fi nimeni in case, si tara va fi pustiita de tot; pana va indeparta Domnul pe oameni, si tara va ajunge un mare pustiu.” Domnul va cruta insa o ramasita (a zecea parte), dar chiar si aceasta ramasita va trebui sa treaca printr-o mare stramtorare. Aceasta samanta sfanta este ca butucul din radacina care a mai ramas din copacul falnic, ce supravietuieste dupa ce restul arborelui a fost distrus. Dumnezeu indeparteaza pacatul si datorita harului Sau un popor sfant se naste.

Dumnezeu doreste sa fim gata pentru a-L sluji: curatati, sfintiti, imputerniciti de Domnul si dedicati slujirii la care suntem chemati de El! Chemarea lui Isaia, curatirea si imputernicirea sa reprezinta un exemplul de slujire pentru noi. Ne rugam ca Dumnezeu sa ne ajute sa-L slujim cu tot ceea ce El ne-a daruit.