Cu ce inima Îl intampinam pe Domnul la Sarbatoarea Intrarii Sale in Ierusalim?

54
views

Damian Ionde Damian Ion

Salta de veselie, fiica Sionului! Striga de bucurie, fiica Ierusalimului! Iata ca Imparatul tau vine la tine; El este neprihanit si biruitor, smerit si calare pe un magar, pe un manz, pe manzul unei magarite. – Zaharia 9:9

Evreii nu au inteles intrarea Domnului Isus în Ierusalim, iar astazi multi crestini privesc la Sarbatoarea Intrarii Domnului in Ierusalim ca la o „Sarbatoare a Floriilor”, cand sunt aniversati cei ce au nume de floare. Prin felul in care Domnul Isus a intrat in Ierusalim a dorit ca toti sa cunoasca ca El este Mesia. Mantuitorul vine la Ierusalim asa cum l-a anuntat profetul Zaharia: neprihanit, biruitor si smerit (Zaharia 9:9). Prin harul lui Dumnezeu, sarbatorim înca o data Intrarea Domnului Isus în Ierusalim. Cu ce inima Il intampinam pe Domnul la Sarbatoarea Intrarii Sale in Ierusalim?

Evanghelistul Luca descrie intrarea Domului Isus in Ierusalim in Evanghelia dupa Luca 19:29 – 44. Sfanta Scriptura ii zugraveste pe cei care sunt partasi la acest eveniment. Ucenicii sunt trimisi de Domnul sa aduca magarusul pe care El urma sa intre in Ierusalim, raspunzand celor care detineau magarusul “Domnul are trebuinta de el.” Martorii oculari si-au manifestat inchinarea fata de Domnul Isus, “oamenii isi asterneau hainele pe drum”. De asemenea, multimea ucenicilor si-a exprimat bucuria si lauda la adresa lui Dumnezeu. Ei ziceau: “Binecuvantat este Imparatul care vine in Numele Domnului! Pace in cer si slava in locurile preainalte!” In contrast cu exprimarea deschisa fata de Domnul Isus este atitudinea respingatoarea a unor farisei prezenti; acestia spun “Invatatorule, cearta-Ti ucenicii!” Insa, in acest tablou ce exprima o atmosfera de sarbatoare in cinstea Domnului Isus, Mantuitorul, apropindu-Se de Ierusalim, priveste cetatea si plange pentru cei ce o locuiesc indicand cauza “pentru ca n-ai cunoscut vremea cand ai fost cercetata”.

Astazi, datorita dragostei Sale pentru noi, Domnul ne ofera mantuirea si ne doreste pentru El. Privind in Scriptura la cetatea Ierusalimului de atunci, la oamenii pentru care Mantuitorul a plans, intelegem ca Domnul doreste inima noastra. Privind la oamenii care călătoreau la Ierusalim, intelegem ca Domnul doreste inchinarea noastra. Privind la ucenici, intelegem ca Domnul doreste slujirea si lauda noastra “plina de bucurie”. Privind si la stăpânii magarusului, intelegem ca Domnul doreste sa oferim lucrarii Sale din binecuvantarile de care ne-a facut parte.
Prin harul Domnului, in aceasta zi de sarbatoare Ii suntem recunoscatori pentru lucrarea de mantuire pe care El a implinit-o pentru noi si dorim sa ne lasam cercetati de Duhul Sfant pentru a avea mereu o inima sensibila, o inchinare sincera, o slujire dedicata si o daruire curata pentru Dumnezeu.