Stăruința în rugăciune

142
views

de Damian Ion

1 Samuel 1-2

Exemplul Anei, oferit in rugaciunea ei, este o marturie a puterii rugaciunii si a ramanerii in dependenta de Dumnezeu indiferent de circumstantele vietii.

ANA SE INCHINA DOMNULUI IN CIUDA NECAZURILOR VIETII

Necazurile Anei nu o tin departe de inchinare, vs.2-3. 1 Samuel 1:7  ,,Si în toti anii era asa.

Ori de câte ori se suia Ana la casa Domnului, Penina o întepa la fel. Atunci ea plângea si nu mânca.” Nu de putine ori unii oamenii cand ajung in necaz sau in greutati mari renunta la inchinarea oferita lui Dumnezeu. In ciuda necazurilor Ana merge la Casa Domnului sa se inchine Domnului.

Necazurile ei nu pot fi alinate de lucrurile acestei lumi,vs.6-7. Desi Ana era privilegiata si favorizata in familia ei, acest statut nu i-a anulat necazurile. 1 Samuel 1:8 ,,Elcana, bãrbatul ei, îi zicea: „Ano, pentru ce plângi, si nu mãnânci? Pentru ce ti-este întristatã inima? Oare nu pretuiesc eu pentru tine mai mult decât zece fii?” Doar Dumnezeu era in masura sa implineasca viata Anei, la fel si azi credinciosii au binecuvantarea doar in El.

ANA NU RENUNTA LA DUMNEZEU IN CIUDA AMARACIUNII SUFLETESTI

Ana pare a fi o femeie slaba din punct de vedere omenesc. O femeie necajita in familia ei, probabil barfita si vorbita de rau fiindca nu avea un copil. 1 Samuel 1:10 ,,Si Ana se ruga Domnului cu sufletul amãrît si plângea!” Insa, aceasta femeie care plange cu inima plina de amaraciune, are o putere pe care nimeni nu i-o poate lua. Ana are putere : sa se refugieze in rugaciune – vs.10, sa faca o juruinta sfanta – vs.11,  sa stea multa vreme in rugaciune – vs.12-13, sa treaca peste ispita – vs.14-16.

La fel si astazi cei credinciosi, indiferent cat de loviti ar fi, au o putere spirituala daca raman cu Dumnezeu, putere a credintei pe care nimeni nu le-o poate lua.

ANA SE BUCURA DE BINECUVANTAREA IMEDIATA A RUGACIUNII

Cei care se roaga cu credinta au parte de impactul pozitiv, imediat al rugaciunii inainte de

primirea raspunsului. 1 Samuel 1:19 ,,S-au sculat dis-de-dimineatã, si, dupã ce s-au închinat pânã la pãmânt înaintea Domnului, s-au întors si au venit acasã la Rama.’’ Ana, desi nu primeste binecuvantarea raspunsului la rugaciunea ei, raspuns care va veni mai tarziu, este intarita spiritual de Dumnezeu in urma rugaciunii:  incurajare – vs.17, schimbare – vs.18, speranta – vs.19.

Credincosii care se roaga se ridica de pe genunchi incurajati, schimbati si plini de speranta.

ANA ARE HARUL IMPLINIRII RUGACIUNII

Implinirea rugaciunii este un har de la Dumnezeu fiindca Domnul nu este obligat sa raspunda la rugaciuni. In exemplul casei lui Eli, din cap.2:20-30,  se observa ca Dumnezeu a renuntat la slujirea familiei lui Eli. Astfel se poate spune ca El nu va mai asculta vreo rugaciune facuta pentru familia lui Eli.

Dumnezeu nu o uita pe Ana, vs.19B. Unii oameni ar dori ca Dumnezeu sa uite viata lor fiindca nu L-au cinstit pe Dumnezeu. Cand Dumnezeu Si-a adus aminte de Ana, cu siguramta ca Si-a  adus aminte de credinciosia ei.

Implinirea rugaciunii este meritul in totalitate a lui Dumnezeu, vs.20. Ana pune numele copilului Samuel, care inseamna ,,Dumnezeu a ascultat”. Prin numele ales pentru copilul ei, Ana  evidentiaza meritul lui Dumnezeu in implinirea rugaciunii ei.

Ana isi implineste cuvantul, promisiunea facuta Domnului, vs.26-28 si 2:11. Nu trece cu vederea promisiunea facuta Domnului fiindca nu ar fi putut da pe singurul ei copil, ci daruieste Domnului pe singurul ei fiu pe care si l-a dorit foarte mult. 1 Samuel 1:27 ,,Pentru copilul acesta mã rugam, si Domnul a ascultat rugãciunea pe care I-o fãceam. 28  De aceea vreau sã-l dau Domnului: toatã viata lui sã fie dat Domnului.” Si s-au închinat acolo înaintea Domnului.”

Dumnezeu raspunde la rugaciunea Anei peste asteptarea ei, 2:21. Astfel, dupa ce Ana isi implineste fagaduinta facuta Domnului, Dumnezeu binecuvinteaza pe Ana cu inca 5 copii.

Dumnezeu lucreaza la fel si astazi cu cei credinciosi care isi implinesc  promisiunile facute Lui si urmeaza intru totul voia Lui.