De ce sunt un calvinist – partea 3

103
views

de Phil Johnson

… şi de ce fiecare creştin este un fel de Calvinist.

Partea 3: Câteva recomandări de cărți

Înainte să merg mai departe în această serie, lăsați-mă să recomand câteva cărți. Prima carte pe care vreau să o recomand este o carte nouă scrisă de Roger Olson, care este el însuși un Arminian, şi a scris o apărare a Arminianismului intitulată Arminian Theology: Myths and Realities (Teologia Arminiană: mituri şi realități, n. tr.). Ai putea fi surprins să mă auzi că recomand această carte pentru că am publicat o recenzie a ei pe blogul meu cu câteva luni în urmă, şi recenzia nu a fost cu totul pozitivă. Această recenzie a fost scrisă de prietenul meu, Gary Johnson, care este pastor la Biserica Răscumpărătorului din Mesa, Arizona. Mentorul lui Gary, apropo, a fost S. Lewis Johnson. Şi chiar dacă noi toţi suntem numiți Johnson, nici unul dintre noi nu suntem înrudiți. (Deşi aș fi foarte fericit să fiu înrudit fie cu S. Lewis Johnson fie cu Gary Johnson.) Oricum, recenzia lui Gary a fost în mai multe părți, şi el a intitulat-o “Calvinists in the Hands of an Angry Arminian” („Calviniştii în mâinile unui Arminian mânios” – n. tr.). Astfel că aceasta nu a fost o recenzie complet pozitivă, şi sunt de acord cu aproape toate plângerile lui Gary cu privire la carte.

Dar trebuie să spun că, cartea lui Olson este cea mai bună carte în apărarea Arminianismului pe care am citit-o vre-odată. Unii cititori ar putea fi conștienți că eu nu am avut o opinie prea înaltă despre vorbăria anti-Calvinistă a lui Dave Hunt. Când am revizuit cartea lui Hunt în seminarul Conferința Păstorilor cu câțiva ani în urmă, cineva mi-a spus că singurul motiv pentru care eu am urât cartea a fost pentru că eu sunt Calvinist şi Hunt m-a călcat pe degete.

Şi am spus, „Nu, ea este cu adevărat o carte într-adevăr rea, scrisă de un individ care nu are nici un indiciu cu privire la ceea ce vorbeşte.”

Prietenul meu m-a provocat spunându-mi că: „Numește o carte scrisă bine, scrisă după 1950, fie apărând Arminianismul fie atacând Calvinismul, scrisă de cineva care știe despre ce vorbeşte.”

Am admis aceasta; am fost perplex. Dar acum Roger Olson m-a ajutat. Dacă oricine îmi pune vre-odată acea întrebare din nou, eu pot indica spre cartea lui Olson. Ea este o bună apărare a Arminianismului, şi deşi eu nu sunt de acord cu efectiv toate concluziile lui, el știe prea bine despre ceea ce vorbeşte, şi el explică diferențele între Arminianism, Pelagianism, şi Semi-Pelagianism destul de bine.

Dacă citiți acea carte, va trebui să citiți cel puţin trei sau patru cărți Calviniste bune pentru a vă scoate gustul bun din gură. Deci vă voi recomanda trei. Două sunt lucrări standard pe care eu le recomand ca o rutină în fiecare an. Prima este o expunere masivă, scrisă de Curt Daniel, numită The History and Theology of Calvinism (Istoria şi Teologia din Calvinism, n. tr.). Acestea sunt note pe care Dr. Daniel le-a scris când el a predat acest material, şi casetele din învățătura lui pot fi descărcate în mod gratuit de pe internet. Dr. Daniel lucrează în prezent la dezvoltarea acelui material în formă de carte, pentru a fi publicată de P&R.

Cealaltă lucrare standard pe care trebuie să o aveți este cartea scrisă de David Steele, Curtis Thomas, Lance Quinn, intitulată The Five Points of Calvinism (Cinci puncte din Calvinism, n. tr.) (de asemenea de P&R). Ea este o colecție enciclopedică de referințe Scripturale cheie şi câteva eseuri minunate explicând şi apărând Calvinismul din Biblie.

ŞI apoi una dintre cărțile mele favorite – greu de găsit pentru o perioadă lungă de timp dar recent publicată într-o ediție de calitate de Audobon Press, The Great Invitation (Marea Invitație, n. tr.), scrisă de Erroll Hulse, cu subtitlul „Examinând folosirea chemării la altar în evanghelism.” Cartea tratează chestiunea chemărilor la altar, după cum sugerează titlul, dar cea mai mare valoare a ei, gândesc eu, este că aceasta este un exemplu clasic de Calvinism cu inimă-caldă, evanghelistic, clasic, pe care îl apreciez şi este un mare antidot față de Calvinismul urât despre care am vorbit că îl găsiți pe forumurile de pe Internet. Erroll Hulse este un lider Baptist Reformat Britanic, şi aceasta este una din cărțile mele favorite din toate vremurile.