Ce trebuie să știe creștinii despre Coreea de Nord

71
views
O întâlnire a RPDC a comitetului central este ținută în timp ce ei jură un război sacru împotriva SUA (foto KCNA via Reuters)

Pe 4 iulie 2017, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală destul de puternică pentru a putea atinge țărmul Statelor Unite. Pe 21 iulie autoritățile din Hawaii au anunțat că vor reactiva o rețea de sirene din era Războiului Rece pentru a alerta publicul în cazul unei greve nucleare.

Pe 3 septembrie 2017, Coreea de Nord a testat o armă nucleară de șapte ori mărimea bombelor aruncate la Hiroshima și Nagasaki. Acum ministrul său de afaceri externe a avertizat că ar putea testa o bombă cu hidrogen deasupra Oceanului Pacific, care ar putea aduce efecte devastatoare asupra mediului.

De ce este o națiune care e mai mică decât o zecime din populația Statelor Unite o astfel de amenințare pentru lume?

Ce este „Coreea de Nord”?

„Coreea” este derivat din cuvântul Goryeo, un nume folosit pentru peninsula coreeană încă din cel de-al cincilea secol. În anul 1910, după Războiul Ruso-Japonez, Japonia a anexat peninsula.

Țara a petrecut următorii 35 de ani sub conducere militară. După cel de-al Doilea Război Mondial, trupele Statelor Unite au ocupat partea de sud a peninsulei în timp ce forțele sovietice au securizat regiunea la nord de paralela 38.

Kim Il-sung a fost un lider de gherilă comunist care lucra la eliberarea Coreii de Japonia. Susținut de liderul soviet Joseph Stalin, el a devenit primul ministru al Republicii Populare Democrate a Coreii (RPDC) în 1948. Alegerile din Sud au dus la o constituție și la inaugurarea Republicii Coreea, cu capitala sa în Seul.

În 1950, trupele nord-coreene susținute de sovietici au invadat sudul. Războiul Coreean a continuat până în 1953, costând în jur de 2,5 milioane de vieți. Un armistițiu din cadrul anului 1953 a încheiat ostilitățile, dar nu a încheiat în mod oficial și războiul. O zonă demilitarizată de 2,5 mile (circa 4 km) lățime, urmată imediat de paralela 38, separă Coreea de Sud de Coreea de Nord (vezi foto alăturat preluat de pe wikipedia). Statele Unite menține o puternică prezență militară în Coreea de Sud, pe care Nordul o consideră drept o forță de ocupare imperialistă.

Kim Il-sung a rămas în oficiu până la moartea sa în 1994. Fiul său, Jim Jong-il, a devenit apoi Liderul Suprem. El a murit în anul 2011 și a fost succedat de fiul lui cel mai tânăr, Kim Jong-un.

Cum tratează Coreea de Nord pe creștini?

RPDC este oficial un stat ateu. Comisia de Anchetă a Națiunilor Unite a descoperit recent că regimul lui Kim este vinovat de numeroase crime împotriva umanității, inclusiv persecuția sa față de creștini.

Organizația Open Doors, o slujire către credincioșii persecutați din întreaga lume, consideră Coreea de Nord drept „cel mai opresiv loc din lume pentru creștini”. Închinarea la familia Kim este mandatată pentru toți coreenii. Cei care refuză sunt arestați, întemnițați, torturați și adesea uciși. Din moment ce Coreea de Nord este în fond un stat polițienesc, închinarea publică este dificilă dacă nu chiar imposibilă.

De ce vrea Kim arme nucleare?

În timpul Războiului Coreean, Generalul Douglas MacArthur a raportat că dorește să folosească arme nucleare contra Coreii de Nord și China. Kim Il-sung a luat această amenințare în mod serios, încercând să dezvolte capacitatea nucleară spre a apăra națiunea sa de un astfel de atac.

Kim Il-sung a început să caute o armă nucleară funcțională folosindu-se de tehnologia sovietică din timpul erei Războiului Rece. Jim Jong-il a condus primul test nuclear subteran în 2006. Alte cinci teste au mai fost conduse în anii care au urmat, fiecare dintre ele fiind mai puternic decât cel dinaintea lui.

Regimul are cel puțin patru motive spre urmarea armelor nucleare.

Unu: Pentru a preveni un atac din Coreea de Sud și a aliaților săi.

Dinastia lui Kim caută mai presus de orice regimul de supraviețuire. Acesta știe că un atac din partea forțelor superioare îndepărtate față de Sud ar amenința viitorul său. Dinastia lui Kim vede armele nucleare ca un mijloc de intimidare pentru o astfel de confruntare.

Doi: Pentru a ajuta la planul său de reunificare a peninsulei.

Regimul lui Kim caută să captureze Sudul și să „reunifice” peninsula. Acesta știe, totuși, că invadarea Sudului ar aduce o schimbare și un răspuns devastator din partea forțelor SUA staționate acolo. Acesta crede că armele nucleare, dacă sunt capabile să lovească un oraș american, ar preveni SUA din a apăra Sudul, permițând astfel forțelor armate a RPDC să înfrângă dușmanii săi de mult timp.

Trei: Să le folosească pentru scopuri de negociere.

Liderii Coreii de Nord au urmărit felul cum SUA și alte națiuni din Vest au negociat cu Iranul în privința programului lor nuclear. Ei au notat suportul liderilor Vestici care l-au oferit Indiei și Pakistanului imediat după dezvoltarea armelor lor nucleare. Ei s-ar putea să vadă armele nucleare drept unelte pe care să le poată folosi în a negocia pentru eliminarea sancțiunilor și spre o susținere economică și de comerț.

Patru: Pentru a spori statutul regimului.

Liderii Coreii de Nord caută să fie acceptați în calitate de membrii deplini ai comunității internaționale. Ei au observat statutul intensificat acordat națiunilor care au dezvoltat arme nucleare. Astfel de arme sunt o sursă de mândrie în cadrul Coreei de Nord și susține autoritatea regimului.

Ce urmează în continuare?

Statele Unite are patru opțiuni strategice:

1. Să distrugă arsenalul nuclear al Coreii de Nord, să elimine liderii săi și să distrugă forțele militare. Această abordare, totuși, nu garantează că va elimina toate rachetele Coreii de Nord sau pe liderii săi, și ar necesita o desfășurare militară masivă. Pot rămâne destule armamente pentru a permite Coreii de Nord să ucidă milioane de oameni în câteva ore.

2. Să lanseze un atac militar convențional limitat pentru a reduce capabilitățile Coreii de Nord, forțând pe Jim Jong-un să abandoneze cercetarea de balistică militară nucleară. Totuși, este dificil să limităm escaladarea la un astfel de conflict, care ar putea amenința pe cei circa 3 milioane de rezidenți ai Seul-ului.

3. Să încerce schimbarea regimului, căutând să-l elimine pe Kim și cercul său interior și să-l înlocuiască cu lideri care sunt mai dornici să deschidă Coreea de Nord față de restul lumii. Totuși, ar fi foarte dificil să se apropie de Kim ca să-l poată înlătura. Dacă o astfel de încercare ar fi nereușită, aceasta ar putea duce la răspunsuri devastatoare, imprevizibile.

4. Să accepte faptul că Kim obține arme nucleare și să caute să limiteze ambițiile lui.  Oamenii din Coreea de Sud au trăit cu amenințarea invaziei nordice pentru decenii la rând. O revoltă nucleară asupra Sudului sau a Statelor Unite ar aduce un răspuns devastator împotriva Nordului. Dacă nu există nici o soluție militară acceptabilă, abordările diplomatice trebuie să fie încercate.

Nimeni nu poate prezice ce va face Kim Jong-un. Dar noi știm că Tatăl nostru este Regele universului. „Domnul însă este adevăratul Dumnezeu. El este Dumnezeul cel Viu și Împăratul cel Veșnic. Când El Se mânie, pământul se cutremură și neamurile nu pot suporta indignarea Lui” (Ieremia 10:10). Psalmistul a mărturisit: „Dumnezeu stăpânește peste neamuri, Dumnezeu stă pe tronul Său cel sfânt!” (Psalmul 47:8).

Putem să ne încredem în Dumnezeul veșniciei dându-i Lui toate temerile noastre legate de viitor. Și putem spune precum Pavel: „A Împăratului veșniciilor, a nemuritorului, nevăzutului și singurului Dumnezeu să fie cinstea și slava, în vecii vecilor! Amin” (1 Timotei 1:17).

Materialul de mai sus a apărut inițial în The Denison Forum, preluat de Charisma News (de unde am preluat și fotografia de la început) și este scris de Jim Denison, Ph. D. (foto alăturat); Jim este fondatorul organizației Denison Forum on Truth and Culture care este desemnat să angajeze subiecte contemporane cu adevărul biblic. Pentru mai multe informații despre Denison Forum, vizitați site-ul denisonforum.org.