Estera – predestinare sau liber arbitru

261
views

de Daniel Branzei

,,Și cine știe dacă nu pentru o vreme ca aceasta …“

Am fost surprins să observ o Românie blocată în lupte fraticide între susținătorii predestinării și cei ai liberului arbitru, între partizanii suveranității divine și partizanii responsabilității personale. N-ar trebui să fie așa! M-am decis atunci să public un scurt studiu despre cartea Estera, o ilustrație a felului în care se împacă aceste două puncte de vedere.

Pentru cei care nu veți avea posibilitatea să citiți cartea, vă spun pe scurt despre ce este vorba. Când două doctrine, fiecare expuse clar în textul Scripturii, par că se bat cap în cap, ele se armonizează într-un plan superior la care trebuie să ne ridicăm pentru a le înțelege. În cazul nostru, predestinarea și liberul arbitru se armonizează în doctrina superioară despre ,,providența divină“. Este unul din acele cazuri tipice în care rațiunea umană trebuie să se plece cu respect și smerenie în fața revelației, fără a avea pretenția să înțeleagă totul. Singura poziție … ,,biblică“ în aceste dispute este celebra zicere despre Solomon: ,,Și tu ai dreptate …“  ,,Și tu ai dreptate“.

Am să vă dau și alte exemple:

  1. Cine a scris Biblia, oamenii sau Dumnezeu? Ca și în conflictul aparent amintit mai sus este o afacere de 200 %. Biblia este 100% produsul autorilor ei și încă 100% produsul inerant al inițiativei divine.
  2. Cine trăiește viața creștină, omul sau Dumnezeu? Iar o afacere de 200%! Omul trebuie ,,să-și dea toate silințele“ știind totuși că ,,de la Dumnezeu vine și voința și înfăptuirea“.
  3. Cine trebuie să iubească pentru ca familia creștină să reușească, soțul sau soția? Tot o afacere de 200%. Soțul 100% și soția 100%, fiecare comportându-se de parcă totul ar depinde numai de el.

Lectură plăcută și … folositoare tuturor celor ce puteți citi cartea.

Am adus în America doar câteva zeci de exemplare ($10 plus cheltuieli de poștă,din cauza condițiilor de transport dinspre România). În România, după ce am dat câteva sute de exemplare la posturile de radio Vocea Evangheliei și la școlile teologice de la București și Oradea, mai sunt câteva sute de exemplare pe care le distribuie prietenul meu Iosif Morcan (iosmorcan@gmail.com – la un preț stabilit de piața din România). Ne-ați ușura mult munca fiecăruia dintre noi dacă ați comanda în cantități mai mari.